Ιχθείς Aqua Club - Baby Swimming Thessaloniki Η βρεφική κολύμβηση στη Θεσσαλονίκη!

Μια πρωτοβουλία των Ιχθείς Babyswimming Thessaloniki

Κύκλος Βιωματικών Σεμιναρίων

ΝΕΟΣ ΓΟΝΙΟΣ

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt

Τι είναι;

Η Προσευχή του Fritz Perls, 1969

Fritz Perls

Κάνω το δικό μου και εσύ κάνεις το δικό σου,
Δεν υπάρχω σε αυτό τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σου,
Και δεν είσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου.
Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ,
Και αν κατά τύχη βρούμε ο ένας τον άλλο, θα είναι πολύ ωραία,
Εάν όχι, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε.
Gestalt Therapy Verbatim, αλλιώς “

Το παραπάνω είναι η «Προσευχή» ή Διακήρυξη του Fritz Perls, σε 55 μόνο λέξεις, της ουσίας, μιας από τις διασημότερες και πιο εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας, της Θεραπείας Gestalt. Ο Fritz (Frederick) Perls μαζί με τη γυναίκα του Laura ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε στις δεκαετίες του 1940 και 1950, το πρόσωπο της ψυχιατρικής προτείνοντας μια μέθοδο θεραπείας που εστίαζε στη διαδικασία της ανάπτυξης του ατόμου.

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μία φαινομενολογική, υπαρξιακή, βιωματική και διαλογική θεραπευτική προσέγγιση.

Φαινομενολογική

Εστιάζει στην υποκειμενική αντίληψη του ατόμου και της πραγματικότητάς του.

Υπαρξιακή

Βασίζεται στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του. Αντί να χαθεί στον βυθό του παρελθόντος του, αναδύεται στην επιφάνεια του παρόντος και σε αυτόν τον χρόνο δοκιμάζει να αλλάξει τον εαυτό του και τα πράγματα.

Βιωματική

Εστιάζει στο «τί» και «πώς» ο άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

Διαλογική

Ενδιαφέρεται να χτίσει έναν αυθεντικό διάλογο / «συνάντηση» στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον ως ένα παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας.
Βασικός στόχος στη θεραπεία Gestalt είναι η αλλαγή που έρχεται μέσα από την επίγνωση. . Η αλλαγή είναι κεντρικό σημείο στη θεραπεία και η Gestalt έκανε χρήση ενός ενδιάθετου παράδοξού της. Το παράδοξο είναι ότι όσο προσπαθεί ο άνθρωπος να αλλάξει και να συμπεριφερθεί όπως δεν είναι, τόσο περισσότερο παραμένει ο ίδιος. Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος ταυτιστεί με την εμπειρία του παρόντος με όλο του το είναι, η κατάσταση αυτή της συνειδητοποίησης ευνοεί την αλλαγή.

Το άτομο αποκτάει επίγνωση του τί βιώνει και πράττει. Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα ζωή.
Ο θεραπευτής Gestalt είναι «παρών» στη θεραπευτική διαδικασία υπό την έννοια ότι το Εγώ / Εσύ αποτελεί βασική αξία της θεραπευτική σχέσης η οποία βασίζεται στη γνήσια επαφή και όχι σε μια ερμηνεία του θεραπευτή ή τη χρήση στείρων τεχνικών.

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt, βρίσκεται πάλι σήμερα στο επίκεντρο μέσα από το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αυτεπίγνωση, την αυτοσυνείδηση και την προσωπική ευθύνη που τόσο έχουμε ανάγκη στο σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα.

Κόστος: 150€ / ανά κύκλο 4 μηνών
– δυνατότητα πληρωμής σε 3 ισόποσες δόσεις

Τί σημαίνει Gestalt

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες όπως διαμόρφωση ή μορφή, αλλά η επικρατέστερη είναι ολότητα. 
Πριν από τη θεραπεία Gestalt, υπήρξε το φιλοσοφικό ρεύμα Gestalt, με ιδρυτή τον Max Wertheimer, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ανθρώπινη αντίληψη λειτουργεί ολιστικά.

Δηλαδή, για να αντιληφθούμε μια κατάσταση, ένα πρόσωπο ή μια μελωδία συνθέτουμε τα επιμέρους στοιχεία σε μεγαλύτερα σύνολα, ώστε να βγάλουμε ένα νόημα.
 Οικοδομώντας γνωστικο-συναισθηματικά ένα Gestalt δίνουμε νόημα σε αυτό που μας συμβαίνει. Για παράδειγμα, για να νοηματοδοτήσουμε τη σχέση μας με ένα άτομο, χρειάζεται να γνωρίσουμε ποιες πλευρές της μας ικανοποιούν και ποιες μας δυσαρεστούν.

Ιδρυτές & Επιρροές

Ιδρυτές της θεραπείας Gestalt είναι οι Perls, Hefferline και Goodman. 
Μεγαλύτερη προσωπικότητα από τους τρεις υπήρξε ο Perls, Γερμανοεβραίος που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1893 και πέθανε το 1970. 
Γιατρός στο επάγγελμα, εκπαιδεύτηκε σαν ψυχαναλυτής από τον Reich υπό την εποπτεία της Karen Horney.
 Το μεγαλύτερο μέρος θεραπείας Gestalt προήλθε από διάφορες συνθέσεις ψυχολογικών θεωριών και φιλοσοφικών ρευμάτων, όπως των Freud, Reich, Friedlander, Moreno, την ψυχολογία Gestalt και τον υπαρξισμό. Η θεραπεία Gestalt υιοθέτησε τη θέση της ψυχανάλυσης, όπου μια δυαδική σχέση ή μια ομαδική συντελεί ώστε τα άτομα να αποκτήσουν συνείδηση ή επίγνωση των συναισθημάτων, βιωμάτων και συμπεριφορών τους. Μία από τις βασικές διαφοροποιήσεις του Perls από τον Freud ήταν ότι, κατ’ αυτόν, εκείνο που έχει σημασία για τη θεραπεία είναι το τωρινό βίωμα του ατόμου και όχι τα παιδικά βιώματα, όπως υποστήριζε ο Freud. Ο Perls υιοθέτησε τις θέσεις του Reich όσον αφορά τη σημασία των αισθήσεων του σώματος, ως προς την ανάπτυξη της επίγνωσης στη θεραπεία, καθώς ο Reich θεωρούσε ότι τα απαράδεκτα συναισθήματα μετουσιώνονται σε μυϊκές εντάσεις: είναι αυτό που ονόμασε μηχανισμό μυϊκής θωράκισης. Από τον Friedlander υιοθέτησε τη θέση περί πολώσεων των αντιθέτων, ότι δηλαδή αν κάποιο άτομο παγιδευτεί σε μια πόλωση αποκτά μονόπλευρη άποψη για τη ζωή και χάνει την ψυχολογική του ισορροπία. Από το ρεύμα της Gestalt υιοθέτησε τις θέσεις ότι η πραγματικότητα γίνεται κατανοητή σαν όλο και αντιδρούμε συνολικά σε αυτήν σαν ύπαρξη, δηλαδή ότι κάθε πλευρά του ατόμου μπορεί να θεωρηθεί ως εκδήλωση του συνόλου. Με τον τρόπο αυτό, εκείνο που κάνουν τα άτομα παρέχει πολλές πληροφορίες για το τι νιώθουν, σκέφτονται ή λένε.

Επίσης, αποδέχθηκε την άποψη ότι από το σύνολο της αντιληπτικής πραγματικότητας του ατόμου, που ονομάζεται φόντο, αναδύονται σχήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, όπου κάθε προηγούμενο σχήμα επανέρχεται στο φόντο. Αυτή η διαδοχική ροή των σχημάτων πολλές φορές αφήνει ανολοκλήρωτες μορφές ή, αυτό που λέγεται στη θεραπεία, μισοτελειωμένες υποθέσεις, δηλαδή καταστάσεις στις οποίες το άτομο δεν έχει κλείσει τους κύκλους του, οπότε ένα κομμάτι του παραμένει δεσμευμένο.
 Ο οργανισμός έχει την τάση να ολοκληρώνει μια κατάσταση ή μια συναλλαγή που δεν έχει τελειώσει.

Η άρνηση των συναισθημάτων είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα άτομα για να εμποδίσουν τον εαυτό τους να ολοκληρώσουν τις μισοτελειωμένες υποθέσεις. Πολλές ιδιαίτερες συμπεριφορές υιοθετούνται από το άτομο, ενδεικτικές μισοτελειωμένων καταστάσεων, όπως το κλαψούρισμα, η γκρίνια, η αυτολύπηση κ.λπ. 
Ο Perls υιοθέτησε τις θέσεις του υπαρξισμού όσον αφορά τις έννοιες της προσωπικής ευθύνης, της παρούσας στιγμής και της επίγνωσης, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

  • Πρέπει να συντελεστεί η μετάβαση από την εξάρτηση, σε σχέση με το περιβάλλον, στην αυτοϋποστήριξη.
  • Η  συσχέτιση και η ερμηνεία της τωρινής συμπεριφοράς, βάσει παλαιών βιωμάτων, οδηγεί σε στρεβλώσεις και παρερμηνείες που απομακρύνουν τελικά από το τωρινό βίωμα.
  • Αυτό που έχει σημασία είναι η επίγνωση της συμπεριφοράς και των εμπειριών στο εδώ και τώρα, σαν διαδικασία.

Κόστος: 150€ / ανά κύκλο 4 μηνών
– δυνατότητα πληρωμής σε 3 ισόποσες δόσεις

powered by Tolee Media